"Kvůli hloupému ponoru jsem si sedl na invalidní vozík", říká Ahmed

Budu vám vyprávět příběh mého kamaráda, profesionálního potápěče, který je kvůli jednomu hloupému ponoru už více než dva roky upoután na invalidní vozík. Je si dobře vědom, že si za svůj stav z velké části může sám a apeluje na všechny potápěče, ať kladou důraz především na bezpečnost. Za všech okolností.
Můj kamarád je Egypťan, budu mu v tomhle textu říkat Ahmed, abych ho případně nijak nepoškodila, přestože mi dal svolení zveřejnit jeho životní story. Ahmed dlouhé roky pracoval jako divemaster a posléze instruktor potápění. Jednoho dne se rozhodl zkusit štěstí mimo svou rodnou zem a zamířil do Ománu. Tento sultanát (zatím) není klasickou komerční turistickou destinací, ale své renomé má a potápění v Ománském zálivu má bezesporu co nabídnout. 

Na facebooku jsem často vídávala Ahmedovy fotky, z nichž bylo znát, jak je na Arabském poloostrově spokojený a že pracovně nestrádá. A pak se najednou odmlčel. Na dlouho. Na jeho zdi se začaly objevovat příspěvky jeho přátel, v nichž všichni do jednoho žádali o totéž. Prosili Alláha o brzké uzdravení… 

Zkontaktovala jsem našeho společného kamaráda a on mi oznámil, že se Ahmed nešťastně potápěl a vlivem DCS od pasu dolů ochrnul. V jeho neprospěch hrál i fakt, že ománští lékaři nejsou dostatečně zběhlí v léčení dekompresních nemocí a tudíž nezvolili správnou léčbu v barokomoře. Naopak Ahmedovi spíše ještě uškodili… Nikdo neměl dostatek informací a detailů. Nebylo jasné, zdali měl Ahmed sjednané DAN pojištění a měl tak šanci získat kvalitnější léčebné postupy, nebo jestli se vůbec ještě někdy postaví na nohy.
Až teprve nedávno jsem našla odvahu zeptat se Ahmeda sama, co vlastně se stalo. Do té doby jsem se obávala jeho reakce, nechtěla jsem rozrývat ještě nezhojené rány. Ale Ahmed mi ochotně odvyprávěl, co se přihodilo. Nehoda se stala v říjnu 2018. Ahmed měl tenkrát v plánu dva pracovní ponory (nevím přesně, o jakou práci se jednalo), ale každopádně bez turistů. Jen on a buddy. 

První ponor sahal do hloubky 54 metrů a ukončen byl podle správných regulí. Jenže Ahmed si na lodi dal jen krátkou pauzu, napil se vody, vykouřil cigaretu a zhruba jen po patnácti minutách se vracel zpátky do stejné hloubky (!). Ponořil se do své činnosti natolik, že zapomněl kontrolovat zbytkový plyn, až skoro o všechen přišel. Jeho buddy se nacházel ve čtyřiceti metrech, ale Ahmeda už bohužel přepadl panický záchvat a řítil se nahoru ke hladině. 

Nejednalo se o rychlý nouzový výstup, Ahmed se snažil stoupat pomalu, co mu zbytky vzduchu dovolovaly, ale přesto si nemohl dopřát žádnou bezpečnostní přestávku. Zpátky na lodi pak začal cítit ostrou bolest v zádech a sám požádal o okamžitý převoz do barokomory. Ale bohužel, lékaři neměli skoro žádné zkušenosti s podobnými případy. Sami se ptali Ahmeda, jak ho mají léčit… Výsledkem bylo dvacet dní v bezvědomí, selhávání základních životních funkcí, holý boj o život. 

V prosinci 2018 se pomalu začala spousta funkcí vracet do normálu. Kromě nervového systému. Ahmed byl ochrnutý na obě nohy. Léčba v Ománu a převoz do Egypta, vyšla Ahmedovu rodinu údajně na milion egyptských liber (dnešních zhruba milion a půl korun). Ale zdaleka není vyhráno. Ahmed se neúnavně rehabilituje, podstupuje podpůrnou léčbu a cvičí. Ani nechci domyslet, kolik léků, injekcí, bolestivých cvičení a namáhavých rehabilitací už má za sebou. Čas od času ho probudí bzučení v uších, ztráta citlivosti hmatu, trpívá chronickou zácpou a silnou bolestí zad.
Má výsledky. Velmi pomalé, velmi malé, ale má. Z každého pokroku se raduje jak malé dítě a děkuje bohu, že mu dává sílu pokračovat. Dnes už jsou to více než dva roky a Ahmed se dokáže postavit na vlastní nohy. Opírá se o berle a nevím, jestli vůbec dokáže udělat sám pár kroků, ale stojí. Stojí na svých. A to je obrovská naděje a motivace do budoucna. Ahmed neztrácí dobrou náladu a naději. Je přesvědčený, že silnou vůlí a tvrdou dřinou bude opět chodit. A nejvíc ze všeho se těší znovu pod vodu.

Nenapsala jsem tenhle příběh, aby byl k pohrdání a smíchu. Chci ukázat, jak snadné je při potápění přijít k újmě.

Komentáře