Co si broukat při resuscitaci? Baby Shark do do do doooooo

Nedílnou součástí instruktorského potápěčského kurzu je kurz EFR (Emergency First Responder). To znamená, že se jako budoucí instruktoři potápění musíme stát také instruktory podávání první pomoci. Nejde přitom jen o tonutí, ale také o provizorní dlahy, zastavení krvácení nebo ošetření popálenin od mořských živočichů.



V případě potápění a potenciálního tonutí je nejdůležitější poskytnout kardiopulmonární resuscitaci (KPR). Slovy encyklopedie je to metoda, jejímž cílem je oddálení klinické smrti a zamezení nevratného poškození životně důležitých orgánů. Jedná se o nepřímou srdeční masáž a umělou plicní ventilaci, které dočasně suplují základní životní funkce – srdeční činnost a dýchání.
 
Když jsem před lety pobývala v Emirátech a v rámci plavčického kurzu jsme se učili totéž, tak nám náš bodrý školitel radil, ať si při nepřímé masáži srdce broukáme písničku Staying Alive od Bee Gees. Má 100 bpm, což je přesně ta správná rychlost vhodná ke kompresím hrudníku. Písnička z Horečky sobotní noci je to příhodná i z hlediska svého názvu. Broukat si při resuscitaci „zůstaň naživu“ není od věci, no ne?
 
Naproti tomu nám školitel doporučil i několik dalších diskutabilnějších songů. Another One Bites the Dust od Queen je sice hitem nepopiratelným, ovšem co se názvu týče, je spíše kontraproduktivní. Another One Bites the Dust lze volně přeložit jako „další odpadl“. Doslova je ze hry venku a teď se válí tváří v prachu. Což není primárním cílem KPR. Co se mě týče, mám tuhle písničku při resuscitaci nejradši. Bez ironie :). Ovšem černý humor je mi vlastní a ten song je fakt dobrej, takže proč ho nevyužít k dobré věci.

Základem je 100 BPM 
 
Když bychom vzali v potaz další skladby, které odkazují na život, mohli bychom při kompresích hrudníku (30 stlačení, 2 dechy) vesele používat i Celine Dion - I Am Alive (Jsem naživu) nebo Sia – Alive (Naživu). Milovníci černého humoru si ke KPR s gustem pustí Lady Gaga - So Happy I Could Die (Štastná tak, že bych mohla zemřít) nebo Backstreet Boys - Quit Playing Games With My Heart (Přestaň si zahrávat s mým srdcem).

Abychom zůstali v českých vodách, můžeme začít oživovat za tónů Lady Carneval od Karla Gotta, Jožin z Bažin od Ivana Mládka nebo vánočních Rolniček. Fantazii se meze nekladou. Zejména má-li to pomoci zachránit život. Základem je vybrat si takovou písničku, která má 100 tepů za minutu.
 
Mezi populární songy dále patří:
 
Dancing Queen (Abba)
Man In The Mirror (Michael Jackson)
I Don't Care (Ed Sheeran & Justin Bieber)
La Isla Bonita (Madonna
Eye Of The Tiger (Survivor)
 
Ovšem když už jsme ti potápěči. Proč se nechytnout opravdu relevantního songu a nebroukat si při hrudních kompresích písničku z nejpovolanějších?
 
„Baby Shark do do do do dooooo…“ :)


Komentáře