6 důvodů, proč potápěči nechtějí bílé neoprény

Proč se skoro nikde neprodávají bílé neoprény? Já bych ho brala všemi deseti. Evergreenem mokrých obleků je černá a barvičky se bohužel na gumě objevují jen málo. Proč se bílému neoprénu všichni vyhýbají? 

Na Amazonu bílé neoprény jsou, ale jen ve verzi 3MM a bohužel se neprodávají ve velkém. Nejsou příliš žádané a výrobci tak mají tendenci jich vytvářet méně, což logicky vede k vyšším cenám. 

Přidávání barev je drahé

Mokrý oblek je ve většině případů vyroben z neoprénu. Ten má černou barvu a poté je potažen nylonovou vrchní vrstvou. Opět černou. 

Aby měl oblek jinou barvu, je nutné přidat více světlých vrstev nebo silnější nylon, což může zvýšit náklady na výrobu. Zase je to jen o penězích. Výroba bílých neoprénů je zkrátka dražší. 


Bílá stárne rychleji

Bílá barva není snadná na údržbu, projevují se u ní problémy se stárnutím, jako je změna odstínu. V průběhu životnosti neoprénu tak může dojít k zažloutnutí nebo zešednutí, zejména pokud potápěč neoprén neustále vystavuje slunečním paprskům a mořské vodě, což má za následek i rychlejší rozklad materiálu. 

Bílá nesluší všem

Ačkoli je bílá barva "nóbl", na většině lidí nevypadá dobře. Zatímco černá má tendenci lichotit téměř každému. 

Kdo si pěstuje kila navíc, bude mít s bílým neoprénem estetický problém. Těsný oblek v bílé barvě by z něj udělal cosi podobného napěchovanému pytli na odpadky. Černý neoprén umí kypré křivky lépe skrýt.

Bílá hůř reguluje teplo

Neoprén pod vodou udržuje tělesné teplo, protože to se ztrácí konvekcí neboli kontaktem se studenou vodou. Barva neoprénu na tepelné vlastnosti nemá vůbec žádný vliv. Ani bílá, ani černá barva nezaručí pod vodou větší teplotní komfort. Skutečné problémy nastanou po vynoření, kdy černý neoprén absorbuje více tepla ze slunce než bílý a potápěč se zahřeje rychleji v tmavém, než světlém obleku. 

Problémy se žraloky

Mnozí se domnívají, že k útokům žraloků v oceánech a mořích dochází kvůli barvě neoprénu a výstroje a že existují barvy, vůči kterým jsou žraloci zvědavější. 

Žraloci však reagují mnohem více na pohyb než na barvy, protože nemají v očích stejné čípky na rozpoznání barev jako člověk. Ve skutečnosti se v hloubce a mimo přímé sluneční světlo téměř všechny barvy ztratí. Vše zešedne. 

Bez ohledu na barvu nebo pohyb jsou útoky žraloků na lidi neuvěřitelně vzácné, i když média ráda zdůrazňují opak. Častěji než barva a pohyb hraje větší roli to, že se potápěč ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě. 

Podle statistik je mnohem pravděpodobnější, že člověka zasáhne blesk, než že ho napadne žralok. Vybírat si tudíž barvu výstroje ze strachu z napadení žralokem, je bezpředmětné. 

Ztráta barvy v hloubce

Velkým důvodem pro černou barvu je fakt, že černá odráží velmi málo světla a pomáhá kontrastovat lidské tělo ve vodě. Jak se člověk potápí hlouběji, ztrácí téměř jakoukoli barvu kvůli nedostatku slunečního světla. Černá zůstává černá. 

Na barvách záleží jen nad vodou, například u surfaře na prkně. Kdo by nechtěl při potápění vypadat k světu, že? Jakmile se ale bublák potopí hlouběji, všechny barvy vyprchají a přestane na nich záležet. Což je také důvod, proč černá při výběru neoprénu převažuje. 

TIP ODE MĚ: 

Bílý neoprén může být fantastickou volbou, pokud se některá bublačka zatouží pod vodou vdávat. Z bílé gumy se tím pádem stanou senzační svatební šaty. 

Komentáře