10 výhod potápění pro zdraví


Potápění není jen skvělým způsobem, jak smysluplně „zabít“ volný čas. Je to také báječná cesta, jak podpořit svou tělesnou i duševní schránku.



1.      Nabytí síly a flexibility
Při pohybu vodou svaly pracují více než na souši. Je to zapříčiněno rezistencí vody, ale také proudem. Čím více se potápíte a plavete, tím více se svaly prodlužují, nabývají síly a rozvíjejí vytrvalost a flexibilitu. Potápění a plavání posiluje nejenom nohy, ale pomáhá vybudovat sílu trupu, která je důležitá pro celkové držení těla v každodenním životě. A šetří klouby. 

Pozn. Já osobně bych k tématu dodala následující: potápění neřeší fyzičku jen kopáním ploutví proti proudu, ale také například výstupem zpátky na loď. Lézt s plnou výstrojí nahoru po žebříku, to chce mít pořádně silná stehna a odolná kolena. A to nemluvím o tom, vyškrabat se z vody do zodiaku. To už se bavíme o pořádné dávce mrštnosti 😊. Ostatně síla trupu se skvěle formuje i nošením tlakových lahví na zádech. Své o tom budou vědět zejména příznivci potápění s twiny 😊. Hlavně si neužeňte kýlu 😊.

2.      Dýchání
Dýchání při potápění je pomalé a hluboké, což je nezbytné pro zachování a optimalizaci spotřeby vzduchu. Během ponoru máte tendenci se nadechovat a vydechovat pomalu, což zpomaluje srdeční frekvenci a podporuje klid. Rovnoměrné dýchání rovněž snižuje riziko poškození plic a produkci hlenu. Je také známo, že pomáhá s již existujícími stavy, jako například s astmatem.  

Pozn.: Osvojit si techniky dýchání napomůže například i jóga nebo pilates. No schválně. Zkusili jste se někdy jen tak posadit s nohama křížem a soustředit se na hluboký nádech pravou nosní dírkou, a na výdech levou? Pokud si tohle natrénujete, nemůže vás pod vodou už nic překvapit 😊.

3.      Snižuje krevní tlak
Při prvním ponoru může potápěčům srdeční tep strmě vylétnout nahoru a mírně zvýšit krevní tlak, to vše díky vzrušení, adrenalinu, i chladné vodě. Po většinu ponorů se potápíme ve vodě chladnější, než je naše teplota tělesná. Když je naše tělo ponořeno do studené vody, krevní cévy mají tendenci se stahovat a konzervovat teplo pro vnitřní orgány, což může způsobit zvýšení srdečního tepu. Jakmile se během ponoru zahřejeme, tlukot srdce i krevní tlak se sníží. Pomalá a hluboká technika dýchání, kterou jsme se naučili během základního open water kurzu pomáhá snižovat krevní tlak a udržuje nás v klidu po celou dobu ponoru. Trpíte-li vysokým krevním tlakem, poraďte se o potápění se svým lékařem.

4.      Udržuje a zvyšuje úroveň fitness
Potápěč by měl mít dobrou fyzičku, aby při ponorech nepřetěžoval tělo, což by mohlo zvýšit riziko vzniku dekompresní nemoci. Nicméně, potápění může být nepředvídatelné. Často se stane, že si budete zvyšovat fyzičku i plaváním proti proudu. Tento opakující se pohyb nohou proti odporu vody udržuje a také zvyšuje úroveň fitness. A potěšující zpráva hlavně pro slečny: potápění pálí kalorie jako na běžícím páse. 

Pozn. Výhodou při kardiu ve vodě je to, že se nezpotíte (v neoprénu samozřejmě, ne v sucháči) 😊.

5.      Cestování do teplejších podnebí
Je samozřejmě možné se potápět v chladných vodách, nicméně běžné potápění zahrnuje cestování do teplejších krajin. S teplejšími částmi světa přichází dovolená, dobrodružství, vzrušení a zážitky, což je samo o sobě skvělé pro tělo, mysl i duši.



6.      Uzdravující efekt vody
Voda má mnoho uzdravujících faktorů. Jedním z nich je navrácení pocitu, jako byste se ocitli zpátky v lůně vaší matky. Poskytuje pocit bezpečí, pohody a štěstí. Kromě toho, při dlouhém pobytu ve slané vodě může být tělo dehydrováno, což znamená, že po ponoru máte tendenci pít mnohem více. A to mimo jiné přispívá k obnově tělesných buněk.   

7.      Interakce s mořským životem
Při objevování mořského života je vaše tělo zahlceno vzrušením, údivem a úžasem. Vidět tak pestrou škálu ryb, korálů a jiných tvorů stačí k vytvoření skvělé nálady. Bylo vědecky dokázáno, že vidění barev může měnit a zlepšovat náladu. Vědci věří, že pokud jsme vystaveni jasným intenzivním barvám, podobným těm, které obklopují korálové útesy, napomáhá nám to k pocitu štěstí a povznesení. Kromě toho je známo, že má modrá barva uklidňující účinek na tělo.

8.      Vystavení se slunečnímu svitu
Pro tělo je nezbytné být vystaveno slunečnímu záření, za účelem vytvoření vitamínu D. Vitamín D nejen že pomáhá vstřebávání vápníku, ale také podporuje mezibuněčnou výměnu vápníku. Tato vyšší míra absorpce vápníku pomáhá udržovat kosti zdravé a silné. Sluneční svit také zvyšuje produkci endorfinů v mozku.

Pozn. Je obecně známo, že se potápěči z horkých exotických krajin vracejí bílí jako stěna. Pod vodou se člověk přece neopálí 😊. Paradox?

9.      Výhody socializace
Když se jdete potápět, vždycky jste spárováni s buddym. Potápěči jsou obvykle naladěni na stejnou notu, sdílí stejný koníček a podobný názor na život. Kdykoli jste na lodi nebo se potápíte ze břehu, je vždy snadné se spřátelit a potkat nové lidi. Je také snadné cítit se mezi svými – při i po potápění. Poskytuje to úžasný pocit mít s kým sdílet fantastické podvodní zážitky.

10.  Skvělý rozpouštěč stresu
Při potápění máme tendenci dýchat pomalu a zhluboka, podobně jako při meditaci. Pomalé dýchání indikuje klid. Všechno, co může potápěči způsobovat stres v běžném životě (pracovní či rodinné problémy, finanční krize…), je zanecháno na hladině. Všechny problémy jsou pod vodou zapomenuty. Tato chvíle pohody dává tělu šanci odpočívat a vrátit nervový systém zpátky do normálu. Klidná zrelaxovaná mysl podporuje pozitivní mentální postoj, pomáhá vyrovnat se s problémy klidnou a racionální cestou bez pocitu deprese.


Komentáře